Een dorp doordrenkt van geschiedenis

FRNL

Het grootste deel van Nessonvaux maakt deel uit van de voogdij van Fléron. Het gehucht ontwikkelde zich vanaf 1500 rond een smidse: het erf van Monville.

Kort na 1830 werd een nieuw type geweer uitgevonden. Het had een legering van damast (een mengsel van ijzer en staal). Een arme protestantse familie uit Nessonvaux, de familie Riga, emigreerde naar de Verenigde Staten, met een paar geweerlopen in hun bagage. Ze verdiende een fortuin door meer dan 25.000 geweren uit damaststaal per jaar te bestellen tijdens de burgeroorlog van 1861 en 1865. Vrijwel alle watermolens in de buurt, die tot dan graan maalden, werden omgebouwd ten behoeve van de fabricage van de geweerlopen. De familie Heuse was hier heel actief in. Er kwamen fabrieken met smidshamers en daarnaast verrezen tal van kleine smederijen.De aanblik van de vallei is volledig veranderd. In de plaats is nu een echt dorp ontstaan.

Maar in Nessonvaux beperkte men zich niet alleen tot het maken van wapens. Door gebruik te maken van de reeds aanwezige watermolens hebben ook andere industrieën zich ontwikkeld in Nessonvaux. 
Schors- en graanmolens, metaalbedrijven en wolspinnerijen hebben, samen met wapenfabrieken, een eeuw lang voor welvaart in de regio gezorgd. Hierbij werd meer om meer gebruikgemaakt van stoommachines. Nog later zal elektriciteit als energiebron zijn intrede doen. De toen ontstane industrie heeft Nessonvaux over de hele wereld bekend gemaakt. 

Nessonvaux is ook gekend voor het automobielbedrijf Impéria. In 1908 verliet Adrien G. Piedboeuf, oprichter van de firma, Luik en de rue de Fragnée waar hij niet genoeg plaats had voor zijn auto- en motorwerkplaatsen. Hij kocht de oude Pieper-fabriek op, die fietsen vervaardigde. Die was iets buiten het centrum gelegen. Imperia was geboren. Het bedrijf groeit snel, tot 1958, wanneer het bedrijf de internationale concurrentie niet meer aankan en de deuren sluit. 

De geschiedenis van Nessonvaux wordt verteld en gearchiveerd door de vzw Damascusgeschiedenis van Nessonvaux wordt gearchiveerd, bijgehouden en verder verteld door de heemkundige kring (vzw Damas). Contact : Dany Mosbeux : +32 477 53 74 22

Bronnen:
– Wikipédia
– « La vallée de la Vesdre autrefois » de Léon Jacqmin aux éditions Noir dessin Production
– « Fraipont et Nessonvaux au fil du temps » par le Cercle de recherches historiques Damas

%d blogueurs aiment cette page :